Tehnologia OLED (Organic Light-Emitting Diode) pune bazele celui mai subtire ecran TV creat vreodata. In cel mai ingust punct al sau, acest ecran are grosimea unei monede. In plus, avansul tehnologic face ca imaginea afisata sa fie cu mult mai clara decat cea a display-urilor LCD sau cu plasma.
Televizoarele OLED au o rata de contrast de un milion la 1, de aproximativ zece ori mai mult decat majoritatea ecranelor LCD. Primul astfel de aparat de larg consum a fost Bravia XEL de la Sony, cu o diagonala de 28 cm si un pret de aproximativ 4.000 euro, comercializat chiar din acest an.
Si alte companii producatoare de aparatura electronica si IT, intre care se numara Panasonic si Apple, planuiesc ca in viitorul apropiat sa isi doteze mp3 playerele, computerele portabile si restul dispozitivelor cu ecrane, cu tehnologie OLED.
Televizoarele OLED folosesc tehnologia de afisare bazata pe materiale organice care emit lumina in mod natural, atunci cand o incarcatura electrica trece prin ele, in loc sa fie luminate de o sursa separata, asa cum se intampla in cazul plasmelor sau LCD-urilor. Acest lucru duce la o economie de spatiu si la o scadere cu pana la 40% a consumului de energie.
Un neajuns al tehnologie ar fi durata sa de viata. Un ecran OLED este garantat pentru 30.000 de ore de functionare, aproximativ zece ani in cazul unei intrebuintari de opt ore pe zi. Prin comparatie, un televizor LCD are o durata de viata de doua ori mai mare.
Producatorii preconizeaza ca televizoarele OLED vor deveni predominante pe piata incepand cu 2012, atunci cand modele mai ieftine vor fi disponibile in magazine, la timp pentru Cupa Mondiala de Fotbal.
Sursa: Dailymail
CITESTE SI: